სიახლეები
სიახლეები, საინტერესო

კლასიკური და რაჭული ლობიანის საუკეთესო რეცეპტები ბარბარობისთვის
16-12-2021
-
+


ხვალ ბარბარობაა და ტრადიციისამებრ, ოჯახებში ლობიანები მზადდება. etaloni.ge გთავაზობთ კლასიკური და რაჭული ლობიანის ორ საუკეთესო რეცეპტს:

კლასიკური ლობიანის რეცეპტი: 

მასალა:
1კილოგრამი ლობიო;
4 თავი ხახვი;
150 გრამი ზეთი;
2 ცალი დაფნის ფოთოლი;
2 კილოგრამი ფქვილი;
1 ჩაის კოვზი საფუარი;
მარილი და პილპილი - გემოვნებით;
1 მწიკვი შაქარი.

შიგთავსი :

1 კარგად გარეცხეთ და მოხარშეთ ლობიო.

2 დუღილს რომ დაიწყებს, 10 წუთში გადაღვარეთ წყალი, დაასხით ახალი წყალი და კვლავ ხარშეთ.

3 ხარშვისას დაუმატეთ დაფნის ფოთოლიც.

4 კარგად რომ მოიხარშება, წყალი გადაწურეთ და ლობიო გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში.

5 ზეთში მოხრაკეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და გემოვნებით შეკაზმეთ პილპილ-მარილით.

6 ჩაუმატეთ ლობიოს და კარგად მოურიეთ.

ცომის მოსამზადებლად ერთმანეთს შეურიეთ ფქვილი, 50 გრამი ზეთი, საფუარი, მარილი და მწიკვი შაქარი. ჩაუმატეთ თბილი წყალი და ზილეთ სანამ ხელზე აღარ მოგეკრობათ. შემდეგ შეფუთეთ ცომი და დადგით 1 საათით, სანამ არ აფუვდება. ცომისგან გააკეთეთ 7-8 გუნდა და ცოტა ხნით დააყოვნეთ. შემდეგ გააბრტყელეთ ხელით, თითოეულზე თანაბრად გადაანაწილეთ ლობიოს შიგთავსი, მოუკარით პირი და გააბრტყელეთ 1 სანტიმეტრამდე. გამოაცხვეთ ტაფაში, დაბალ ცეცხლზე ან ღუმელში. გამოცხობის შემდეგ სამზარეულოს ფუნჯით გადაუსვით ზეთი.

რაჭული სამზარეულოს ერთ-ერთი გამორჩეული კერძი ლობიანია ლორით, რომელიც მართლაც კულინარიული შედევრია.

ინგრედიენტები:

ცომისთვის

ფქვილი – 200 გ

საფუარი – 5 გ

შაქარი – 2 გ

მარილი -5 გ

ზეთი – 20 მლ

წყალი – 100 მლ

გულსართისთვის

ლობიო – 100 გ

ლორი -100 გ

ღორის ქონი – 10 გ ან ზეთი – 20 მლ

მარილი და პილპილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

საფუარი და შაქარი თბილ წყალში გახსენით. ცალკე თასში ფქვილს შეურიეთ მარილი, დაასხით საფუვრიანი მასა და მოზილეთ რბილი ცომი. ზეთიანი ხელით კარგად გადაზილეთ, გადაიტანეთ ღრმა  თასში და ტილო გადააფარეთ. 30 წუთში ისევ გადაზილეთ ზეთიანი ხელით, კვლავ გადააფარეთ და დადგით ასაფუებლად.

ლობიო მოხარშეთ ლორთან ერთად და წყალი გადაწურეთ. მოხარშული ლორი დაჭერით წვრილად და დააყარეთ გადაწურულ ლობიოს, დაამატეთ მარილი, პილპილით და კარგად დასრისეთ.

ცომი რომ კარგად აფუვდება, აიღეთ 300-გრამიანი გუნდა და მსუბუქად გააბრტყელეთ. ზემოდან დაადეთ გულსართი და თავი მოუკარით. გააბრტყელეთ 1 სმ სისქეზე და შუაში დაუტოვეთ 2 სმ ზომის ნასვრეტი.

ლობიანი გამოაცხვეთ ღუმელში 220 – 250 გრადუსზე. კარგად რომ დაიბრაწება, გამოიღეთ ღუმელიდან და ზემოდან ღორის ქონი ან ზეთი გადაუსვით.

იხილეთ: რატომ ვაცხობთ ლობიანს ბარბარობას და არის თუ არა 17 დეკემბერი ნამდვილი ბედობა


კომენტარები


ეტალონი
„ეტალონში“ მიღწეული წარმატება მოსწავლეებისა და სრულიად სასკოლო საზოგადოებისთვის მნიშვნელოვანი მოვლენაა“
საპრიზო ადგილის მფლობელი მოსწავლეები, რესურსცენტრების ხელმძღვანელები, სკოლების დირექტორები და პედაგოგები კონკურსის ემოციების შესახებ საუბრობენ
სიახლეები
მასწავლებლების გამოცდაზე რეგისტრაცია აპრილის პირველ ნახევარში დაიწყება - NAEC
„განათლების სისტემაში ასეულობით ვაკანსია გვაქვს და ჰაერივით გვჭირდება ცოდნამიღებული ახალგაზრდები...“
ბრალდებულმა, მკვეთრი მანევრით, ნაპირიდან მოშორებით „ბანანი“ ამოატრიალა, რის შედეგადაც უჟილეტო ბავშვები ზღვაში ჩაცვივდნენ
პიროვნება
„ვფიქრობ მოსწავლეები დამახასიათებენ მეგობრულ, საყვარელ, სამართლიან მასწავლებლად“
„ბევრი ჩემი მოსწავლის ოჯახში ჩემი აღზრდილი სამი თაობა ცხოვრობს ერთად. ეს ბევრს ნიშნავს ჩემთვისაც და მათთვისაც“
„ვფიქრობ, ქარიზმა, შარმი, პიროვნული ხიბლი აუცილებელია მასწავლებლისთვის, სკოლის ლიდერისთვის“
სკოლები
კონკურსის მონაწილეები იყვნენ მე-9 და მე-10  კლასის მოსწავლეები: ნინო ყიფშიძე, მარიამ ნადირაძე, ქეთი გოგოლაძე, ლიზი ძინძიბაძე და მარიამ შეყლაშვილი
როგორც სკოლაში გვიყვებიან, დაჯილდოვდება ის მონაწილე, რომელმაც მაქსიმალური ქულის 70% და მეტი დააგროვა
მათ სხვადასხვა სახალისო აქტივობა განახორციელეს და დრო ნაყოფიერად გაატარეს
მოსწავლეების თვალი დანახული წელიწადის ყველაზე ფერადი სეზონი და საინტერესო გამოფენა - დღე, რომელიც მოსწავლეებისთვის ძალიან საინტერესო და დასამახსოვრებელი აღმოჩნდა
მოსწავლეებმა შესაძლებლობები გამოავლინეს, დრო ნაყოფიერად გაატარეს და რაც მთავარია, ცოდნა კიდევ უფრო გაიღრმავეს
საინტერესო
ამაზე საუბარი, რა თქმა უნდა, კვლევებიდან და მოსწავლეებისა თუ სტუდენტების შედეგებიდან გამომდინარე შეიძლება
საინტერესო შემთხვევაა ე.წ. მომთაბარე სკოლაც, სადაც ბავშვები განათლებას კარვებში იღებენ
სიახლეები
საზოგადოება