| მთავარი | სიახლეები | სკოლები | სამასწავლებლო | უნივერსიტეტები | სკოლამდელები - skolamdelebi.ge | მსოფლიო | სხვა სიახლეები |

მეცნიერების დასკვნით, შოკოლადზე თეთრი ფერის ნადები სრულიად უვნებელია ადამიანის ჯანმრთელობისთვის და არავითარ გავლენას არ ახდენს გემოვნურ თვისებებზე.
ეს ნადები დაკავშირებულია ცხიმთან (მაგ. კაკაოს ცხიმი), რაც შოკოლადის ფილის ზედაპირზე გამოდის და კრისტალდება.
ამერიკელმა ქიმიკოსებმა ვიდეოზე ასახეს თეთრის ნადების ფორმირების პროცესი. პროცესის დასაჩქარებლად, მათ შოკოლადის მთავარი ინგრედიენტები (კაკაო, შაქარი, მშრალი რძე, კაკაოს ზეთი) ამოიღეს და შეისწავლეს მისი კრისტალური სტრუქტურა რენტგენის სხივების დახმარებით. შემდეგ დაამატეს მზესუმზირის ზეთი. ცხიმმა სწრაფად დაიწყო შოკოლადში მიკროფორებს შორის გადაადგილება (კაპილარობის ეფექტის ძალით).
მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ თეთრი ნადების წარმოქმნის თავიდან აცილების საუკეთესო საშუალებაა შოკოლადის ფოროვანობის შემცირება. ამას გარდა, შოკოლადი უნდა ინახებოდეს განსაზღვრულ პირობებში, გრილ ადგილას, 18°C ტემპერატურაზე.
ოლიმპიადა ახლა უკვე ინგლისურ ენაშიც გაიმართება, საგნების მიხედვით განრიგი კი შემდეგნაირია
2-3 ივნისი ლოგიკური აზროვნებისა და ზოგადი განათლების ოლიმპიადის დღეებია - „ეტალონის“ საგაზაფხულო ჩემპიონატი გრძელდება
ახალი პროექტი საჯარო სკოლებისთვის - სამინისტრომ მოსწავლეებისთვის განახლებული მოდული შეიმუშავა
სკოლებში ბიბლიის კითხვასა და ლათინური ენის სწავლებას აბრუნებენ - იტალიის განათლების სამინისტრო ახალ საგანმანათლებლო სტანდარტზე მუშაობს
ბავშვი გახსნილია, როცა ხედავს, რომ მის აზრს პატივს სცემენ, მასწავლებელმა უნდა შეძლოს მოსწავლეს უსაფრთხო გარემო შეუქმნას
„ხელმძღვანელმა ყველა ახალ, კარგ წამოწყებას, მასწავლებლისგან იქნება ის თუ მოსწავლისგან, მხარი უნდა დაუჭიროს“...
გასვლითი ღონისძიება მოსწავლეებისთვის მეტად შთამბეჭდავი აღმოჩნდა