სიახლეები
სიახლეები

მარტივი და გემრიელი ლობიანის რეცეპტები - 17 დეკემბერს საქართველოში ბარბარობის დღესასწაული აღინიშნება
16-12-2022
-
+


17 დეკემბერს საქართველოში ბარბარობის დღესასწაული აღინიშნება. ეს დღე ქართულ ოჯახებში ლობიანის გარეშე თითქმის წარმოუდგენელია. ამ ცომეულის მომზადების რეცეპტი სხვადასხვა კუთხეში სხვადასხვანაირია.

იმისთვის, რომ ხვალ გემრიელი ლობიანებით გაუმსაპინძლდეთ ოჯახის წევრებსა თუ სტუმრებს, გთავაზობთ ორ რეცეპტს - ერთი ტრადიციულია, მეორე - რაჭული ლორტრადიციული და რაჭული ლობიანანი ლობიანი.

ლობიანის გულსართი რომ არ დაიფშვნას... - რამდენიმე რჩევა დიასახლისებისთვის

ტრადიციული რეცეპტისთვის დაგჭირდებათ:

1 კგ ლობიო;

4 თავი ხახვი;

150 გრამი ზეთი;

2 ცალი დაფნის ფოთოლი;

2 კგ ფქვილი;

1 ჩაის კოვზი საფუარი;

მარილი და პილპილი - გემოვნებით;

მოსახარშად დადგმული ლობიო დუღილს რომ დაიწყებს, გადაღვარეთ წყალი, დაასხით ახალი წყალი და კვლავ ხარშეთ. ხარშვის დროს ჩაუმატეთ დაფნის ფოთოლიც. მარცვალი კარგად რომ მოიხარშება, გადაწურეთ წყალი და აზილეთ. ზეთში მოთუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, გემოვნებით შეკაზმეთ მარილითა და პილპილით. ეს ჩაუმატეთ ლობიოს და გულსართი მზად არის.

ცომის მოსამზადებლად ერთმანეთს შეურიეთ ფქვილი, საფუარი, მარილი, ზეთი და მწიკვი შაქარი. ჩაუმატეთ თბილი წყალი და მოზილეთ რბილი ცომი. შემდეგ შეფუთეთ და დადგით 1 საათით, სანამ არ აფუვდება. ცომისგან გააკეთეთ საშუალო ზომი გუნდები და ცოტა ხნით დატოვეთ. შემდეგ გააბრტყელეთ, თითოეულზე გადაანაწილეთ შიგთავსი, მოუკარით პირი და გააბრტყელეთ. შემდეგ გამოაცხვეთ დაბალ ცეცხლზე.

თუ განთქმული რაჭული ლობიანის მომზადებას გადაწყვეტთ, უნდა მოიმარაგოთ:

1 კგ ლობიო

100 – 150 გრ  ლორი

1 კგ ფქვილი

საფუარი 

შაქარი 

ზეთი 

მარილი 

მოსახარშად ვდგამთ ლობიოს, პირველი წამოდუღების შემდეგ ვუწურავთ წყალს და ახალი, გამოცვლილი წყლით ვხარშავთ. კარგად რომ მოიხარშება მარცვალი, გადავუწურავთ წყალს, ვზელთ, ვკაზმავთ და ვუმატებთ დაჭრილი ლორის ნაჭრებს.

ფქვილიან თასში ვასხამთ წყალს, 1 ლიტრ თბილ წყალში, რომელშიც მარილი, შაქარი და საფუარი გვაქვს გაზავებული. შემდეგ მოვზელთ რბილ ცომს და დავაყოვნებთ ასაფუებლად. შემდეგ ვაბრტყელებთ ცომს, ჩავდებთ გულსართს, მოვუკრათ პირს და ვაცხობთ დაბალ ცეცხლზე უცხიმოდ. გამომცხვარ ლობიანს კარაქს კარაქს ვუსმამთ ზემოდან. და ლეგენდარული რაჭული ლობიანიც მზად არის.


კომენტარები


ეტალონი

შემოდგომის სეზონზე 4 საგანში ჩატარდა და მასში II-XII კლასის მოსწავლეებმა მიიღეს მონაწილეობა მთელი საქართვლოდან

„ეტალონის“ შემოდგომის სეზონის საგნობრივი ჩემპიონატი მათემატიკის ოლიმპიადით დასრულდა

„ეტალონის“ საგნობრივი ჩემპიონატი მათემატიკის ოლიმპიადით სრულდება

სიახლეები

მასწავლებლებისა და სპეცმასწავლებლების გამოცდებზე გამოყენებული ტესტები გამოქვეყნდა

ინფორმაცია სკოლებისთვის - თვითშეფასების ანგარიშის წარდგენის ვადა იწურება

მასწავლებელთა გამოცდის შედეგები გამოქვეყნდა - ქულების გასაჩივრებას 19 დეკემბრიდან შეძლებთ

საჯარო სკოლებთან დაკავშირებით სპეციალური კომისია შეიქმნება - ცნობილია შემადგენლობა და უფლებამოსილება

პიროვნება

etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს მუხროვანის საჯარო სკოლის დირექტორი სვეტლანა სუხორუკოვა პასუხობს

etaloni.ge-ს ბლიც-კითხვებს სიღნაღის მუნიციპალიტეტის სოფელ საქობოს საჯარო სკოლის დირექტორი დოდო ბეგიაშვილი პასუხობს

სკოლები

ეს წარმატება მათი სპორტის მასწავლებლის, სარქის მარქარიანის, დაუღალავი შრომისა და დიდი ძალისხმევის შედეგია

საინტერესო

შემოდგომის სეზონზე 4 საგანში ჩატარდა და მასში II-XII კლასის მოსწავლეებმა მიიღეს მონაწილეობა მთელი საქართვლოდან

გავრცელებული შეხედულებით ცაციაობა დაკავშრებულია არასტანდარტულ აზროვნებასთან - თქვენც ასე ფიქრობთ?

სიახლეები
საზოგადოება