სიახლეები
ყველაზე პოპულარული
სიახლეები, რჩევები

რა უნდა შეურიოთ ენდროს, რომ კვერცხი ლამაზ ფრად შეიღებოს და არც დაგისკდეთ - წითლად შეღებვის ტრადიციული მეთოდი
17-04-2020
-
+


აღდგომას თითქმის ყველა ოჯახში სადღესასწაულო სუფრით ხვდებიან. სააღდგომო სუფრის მთავარი ატრიბუტი მწვანე ჯეჯილზე გაწყობილი წითელი კვერცხი და პასკაა.

კვერცხის შეღებვის ტრადიცია წითელ პარასკევთან, ანუ ქრისტეს ჯვარცმის დღესთან არის დაკავშირებული. ტრადიციის თანახმად, სააღდგომო კვერცხები წითლად, წითელ პარასკევს მზის ჩასვლამდე იღებება.

დროსთან ერთად კვერცხის შეღებვის მეთოდებიც უფრო მრავალფეროვანი გახდა. ზოგი პასტელურ ფერებს, ზოგი მოხატვას და ზოგიც ფიგურების გამოსახვას ანიჭებს უპირატესობას. თუმცა წითელი ფერი მაინც კლასიკად რჩება და ამ ფერს გაცილებით ბევრი ადამიანი ირჩევს. ამიტომაც, სწორედ კვერცხების წითლად შეღებვის საუკეთესო მეთოდს გასწავლით.

კვრცხის შესაღებად მთავარი ინგრედიენტი ენდროა, თუმცა, ლამაზი ფერის მიღების საიდუმლო სხვა ინგრედიენტში იმალება. ეს არის ხახვის ფურცლები. თუ ენდროს ხახვის ფურცლებს დაუმატებთ კვერცხს გაცილებით ლამაზი ფერი ექნება, ვიდრე მის გარეშე.

დიასახლისების კიდევ ერთი პრობლემა არის ხარშვისას კვერცხის დასკდომა, ამას კი წყალში  ცოტაოდენი მარილის დამატება აგარიდებთ. ამასთან, გირჩევთ სოფლის კვერცხის გამოყენებას, ვიდრე ფერმის კვერცხს. მას უფრო სქელი ნაჭუჭიც აქვს და გვიანაც ტყდება. თუ მაინც არ გაქვთ სოფლის კვერცხი, ფერმის კვერცხი საშუალო ზომის შეარჩიეთ, უფრო გამძლე ნაჭუჭი აქვს.  

მაშ ასე, გთავაზობთ, კვერცხის შეღებვის ტრადიციულ მეთოდს:

დაგჭირდებათ:

კვერცხი

ენდრო (ფესვები ან ფხვნილი)

ხახვის ფურცლები

წყალი

მარილი

შეღებვის წესი:

თუ ენდროს ფესვებს იყენებთ, უნდა დანაყოთ 2-3 კონა და ისე შეურიოთ ხახვის ფურცლებთან. თუ ფხვნილი გაქვთ მაშინ უბრალოდ მოაყარეთ ხახვის ფურცხლებს, 1 ლიტრ წყალზე 1ს/კ . შემდეგ უმატებთ წყალს და ცოტაოდენ მარილს. მიღებულ ნაზავს ადუღებთ 30 წუთის განმავლობაში და შემდეგ აციებთ. გაციებულ ნარევში ჩააწყობთ შესაღებად არჩეულ კვერცხებს და ადუღებთ 15-20 წუთის განმავლობაში, სანამ კვერცხი მუქ ფერს არ მიიღებს. ამ დროის გასვლის შემდეგ, კვერცხს 30 წუთით ჩატოვებთ ქვაბში, ამოლაგების შემდეგ კი ცივ წყალს გადაავლებთ და წითელი კვერცხებიც მზადაა. ასეთი მეთოდით შეღებილი კვერცხი ლამაზ ფერს იღებს და ბევრად უფრო მიმზიდველად გამოიყურება.

წითელი კვერცხები შემოაწყვეთ ჯეჯილზე და გემრიელად მიირთვით, მრავალ ბედნიერ აღდგომას დაესწარით!

დაგაინტერესებთ ასევე:

თუ ენდრო მოგრჩათ - რისთვის იყენებენ კოსმეტოლოგიასა თუ მედიცინაში და რა სასარგებლო თვისებები აქვს ამ მცენარეს?

რატომ ვღებავთ კვერცხს წითელ პარასკევს და რატომ არ შეიძლება მისი გატეხვა აღდგომამდე? - კვერცხის წითლად შეღებვის ტრადიცია

სააღდგომო პასკის საუკეთესო და მარტივი რეცეპტი მასწავლებლებისთვის

როდის და როგორ უნდა დაითესოს ხორბალი რომ ხასხასა ჯეჯილი მივიღოთ?

 
 
 

კომენტარები


სიახლეები
ინგლისური ენის სასწავლო კურსი თებერვლიდან დაიწყება და იგი სრულად იქნება დაფინანსებული ქუთაისის საერთაშორისო უნივერსიტეტის მიერ - დეტალები
„პირველკლასელთა აკადემია“ ღირსეულად შეასრულებს თავის მთავარ დანიშნულებას - საგანმანათლებლო თავგადასავლებისთვის სათანადოდ მოამზადებს პატარებს
კერძო პირებისთვის მასწავლებლების უფასო საგამოცდო ლიტერატურა ბიზნესიდეად იქცა.
„ეს არის ჩვეულებრივი, მიმდინარე სეზონური გრიპი“ - ჯანდაცვის მინისტრი „ომიკრონზე“
მზრუნველი დამრიგებლის მოსწავლეები izrune.ge-ში აქტიურად და დიდი წარმატებით მონაწილეობენ
სკოლები
სკოლის დირექცია სასწავლო პროცესის უსაფრთხო გარემოში წასამართად ყველაფერს აკეთებს
ხათუნა ოქრიაშვილმა მე-3 კლასელებთან ერთად კომპლექსური დავალება ბუნებაში - მზის სისტემის პლანეტები განახორციელა
წყალტუბოს მერის, გენადი ბალანჩივაძის ინიციატივით სკოლაში, დირექციასთან და პედაგოგებთან შეხვედრა გაიმართა
სიახლეები
ყველაზე პოპულარული
საზოგადოება